Racuszki twarożkowe na słodko

 Lubicie lekkie racuszki ze słodkim dodatkiem? Jeśli tak koniecznie spróbujcie pysznej wersji z rodzynkami i miodem – mniam! 
Receptura zaczerpnięta z książki “Pyszne 25” A.Starmach – ja nieco go zmodyfikowałam – nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu

 Racuszki twarożkowe
Składniki:
– 3 jaja
– 300g twarogu półtłustego
– 4 łyżki mąki pszennej
– garść rodzynek sułtańskich
– 2 łyżki cukru
– olej lub masło do smażenia
Dodatkowo:
– konfitury
– pomarańcza
– miód
– cukier puder
W dużej misce rozkruszyć twaróg. Wbić do niego żółtka, dodać cukier i mąkę – razem wymieszać dokładnie. Dodać sparzone rodzynki. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą twarożkową. Na patelni rozgrzać olej lub masło – smażyć na rumiano z obu stron. Podać posypane cukrem pudrem, miodem i filecikiem z pomarańczy. Smaczne także z ulubioną konfiturą – mniam! 🙂
 
Smaki dzieciństwa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.