
Od czasu „przymusowej kwarantanny” mam w domu małego pomocnika w kuchennych podbojach. Nie tylko razem gotujemy, ale też stylizujemy potrawy do zdjęć. Ostatnio Kalinka dużo angażuje się w moje działania.
Mam to szczęście, że tuż po przebudzeniu moja córka od razu woła: „Mamo, jeść!” 🙂 Wśród śniadań prym wiodą: jajecznica, kanapka z domowym masłem orzechowym i rzecz jasna wszelkiego rodzaju racuszki i placuszki.
Zapraszamy na nasz ekspresowy przepis na racuszki z jabłuszkiem 🙂
Racuszki z jabłkami – idealne na śniadanko!
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 340-350 ml mleka ( u nas ryżowe)
- 2 jaja rozmiar L
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 średniej wielkości jabłuszka starte na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
- Cukier utrzeć z jajami. Dodać szczyptę soli.
- Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej.
- Małym strumieniem dolewać olej rzepakowy i mleko. Ubić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obrane jabłuszka. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Smażyć na suchej patelni, bądź na bardzo małej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron.
- Podać z ulubionymi dodatkami – u nas z cukrem pudrem i miodem. Super smakują z jogurtem greckim i świeżymi owocami jagodowymi.
Smacznego 🙂
