Racuszki z jabłkami – śniadaniowy przysmak najmłodszych

Od czasu „przymusowej kwarantanny” mam w domu małego pomocnika w kuchennych podbojach. Nie tylko razem gotujemy, ale też stylizujemy potrawy do zdjęć. Ostatnio Kalinka dużo angażuje się w moje działania.

Mam to szczęście, że tuż po przebudzeniu moja córka od razu woła: „Mamo, jeść!” 🙂 Wśród śniadań prym wiodą: jajecznica, kanapka z domowym masłem orzechowym i rzecz jasna wszelkiego rodzaju racuszki i placuszki.

Zapraszamy na nasz ekspresowy przepis na racuszki z jabłuszkiem 🙂

Racuszki z jabłkami – idealne na śniadanko!

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 340-350 ml mleka ( u nas ryżowe)
  • 2 jaja rozmiar L
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 średniej wielkości jabłuszka starte na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

  1. Cukier utrzeć z jajami. Dodać szczyptę soli.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej.
  3. Małym strumieniem dolewać olej rzepakowy i mleko. Ubić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obrane jabłuszka. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Smażyć na suchej patelni, bądź na bardzo małej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron.
  6. Podać z ulubionymi dodatkami – u nas z cukrem pudrem i miodem. Super smakują z jogurtem greckim i świeżymi owocami jagodowymi.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *