Od kilku lat w moim rodzinnym mieście, Nidzicy, odbywa się Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego.
W tym roku zdecydowałam, że pora spróbować swoich sił i zmierzyć się z kaczuchą! W konkursie wystartowałam razem z moją przyjaciółką Julitą, najlepszą gotującą kobietą, towarzyszką wspólnych kulinarnych (i nie tylko) podróży i inspiracji 😉
Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w tym roku odbył się 12 lipca na rynku przed Ratuszem w Nidzicy. Podczas imprezy wszyscy uczestnicy przygotowali potrawy z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras oraz naturalnego chowu i sposobu żywienia.
W konkursie zmierzyły się ekipy, które stanowili profesjonalni kucharze (3 ekipy) oraz amatorzy (3 ekipy). Każdy zespół przygotował „Najlepszą potrawę z kaczki”. Na przygotowanie potrawy każda z ekip miała 180 minut.
Każdą potrawę oceniło profesjonalne jury w składzie:
– dr Grzegorz Russak – przewodniczący jury,
– Jarosław Sarnowski – dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
– prof. dr hab. Zenon Zduńczyk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
– dr hab. inż. Mirosława Karpińska-Tymoszczyk – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
– Mirosław Doroszuk – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
W kategorii konkursu „Na najlepszą potrawę z kaczki” – osoby fizyczne wystąpili:
1. Kulinarne siostry: Natasza Rozmus – Król, Julita Kowalewska ( czyli MY 😀 )
2. Marta Szymańska;
3. Alina Zgorzelska, Marek Urbanowski.
Laureaci konkursu:
I – miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa – Marta Szymańska za potrawę „Uduszona kaczka”;
II – miejsce – Kulinarne siostry: Natasza Rozmus – Król, Julita Kowalewska za potrawę „Wstawiona kaczka pod leśnym runem”
III – miejsce – Alina Zgorzelska, Marek Urbanowski za potrawę „Kaczka Sołtysa”.
Swój kunszt kucharski zaprezentowali również profesjonalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych:
1. Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna
2. Pałac Myślęta z Myśląt k. Uzdowa
3. Hotel Willa Port, Restauracja Trattoria La Riva z Ostródy
Tu laureatami konkursu zostali:
I – miejsce oraz Puchar Marszałka – Pałac Myślęta z Myśląt k. Uzdowa z potrawą „Kaczka z kopytkami i modrą kapustą”
II – miejsce – Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna z potrawą „Pierś z kaczki podawana na musie jabłkowym z dodatkiem kaszy pęczak oraz sosu malinowego”
III – miejsce – Hotel Willa Port, Restauracja Trattoria La Riva z Ostródy z potrawą „Rolada z kaczki podana z konfiturowanymi czereśniami w intensywnym bulionie z kaczki, sezonowymi warzywami oraz siekana okrasa z młodej kaczej piersi podwędzanej dymem z leśnej szyszki”
.
Podczas festiwalu odbył się również kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Każdy mógł znaleźć coś smacznego dla siebie Wolny czas umilały występy artystyczne oraz prezentacja regionalnego rękodzieła.
Razem z Julita przygotowałyśmy potrawę, którą nazwałyśmy:“Wstawiona” kaczka pod leśnym runem”
Piersi z kaczki smażyłysmy saute na patelni, po czym chwilę podpiekałysy w piecyku. Nogi z kaczki gotowałyśmy przez 2 godziny w gęsim tłuszczu. Do tego przygotowałyśmy sos na bazie owoców lesych (malin, jagód, jeżyn) na kaczym demi glasie, porto, nalewce malinowo-dereniowej z dodatkiem masła. Do tego pęczak z prażonymi pestkami słonecznika, ziołami i bulionem. Prawda, że pyszne? Jak się zbiorę w sobie napiszę Wam recepturę od A do Z 😉
Drugie miejsce jest nasze! To wspaniały wynik 🙂
Tymczasem pragnę podziękować:
– moim rodzicom, mojemu mężowi Rafałowi, narzeczonemu Julitki Damiankowi – za wsparcie, doping i zdjęcia 😀
– Julicie – za wszystko!!! A przede wszystkim za wspólną pasję, idealnie zgrany duet, wspólne zmagania, uśmiech podczas gotowania, super zabawę! No i przede wszystkim za odwagę 🙂 🙂 🙂
Pozdrawiam serdecznie moich czytelników i wszystkich, którzy wciąż zastanawiają się, czy wziąć udział w konkursie kulinarnym. Polecam bardzo, wspaniałe wspomnienie, zabawa i próba zmierzenia się z samym sobą.
Poniżej zapraszam Was na krótka fotorelację, jak to było w niedzielę 😉
DO ZOBACZENIA WKRÓTCE – KULINARNE SIOSTRY POZDRAWIAJĄ! 🙂