Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego 2015 – recenzja z konkursu

DSC_1070Od kilku lat w moim rodzinnym mieście, Nidzicy, odbywa się Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego.

W tym roku zdecydowałam, że pora spróbować swoich sił i zmierzyć się z kaczuchą! W konkursie wystartowałam razem z moją przyjaciółką Julitą, najlepszą gotującą kobietą, towarzyszką wspólnych kulinarnych (i nie tylko) podróży i inspiracji 😉

Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w tym roku odbył się 12 lipca na rynku przed Ratuszem w Nidzicy. Podczas imprezy wszyscy uczestnicy przygotowali potrawy z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras oraz naturalnego chowu i sposobu żywienia.

W konkursie zmierzyły się ekipy, które stanowili profesjonalni kucharze (3 ekipy) oraz amatorzy (3 ekipy). Każdy zespół przygotował „Najlepszą potrawę z kaczki”. Na przygotowanie potrawy każda z ekip miała 180 minut.

Każdą potrawę oceniło profesjonalne jury w składzie:

– dr Grzegorz Russak – przewodniczący jury,
– Jarosław Sarnowski – dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
– prof. dr hab. Zenon Zduńczyk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
– dr hab. inż. Mirosława Karpińska-Tymoszczyk – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
– Mirosław Doroszuk – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

W kategorii konkursu „Na najlepszą potrawę z kaczki” – osoby fizyczne wystąpili:

1. Kulinarne siostry: Natasza Rozmus – Król, Julita Kowalewska ( czyli MY 😀 )
2. Marta Szymańska;
3. Alina Zgorzelska, Marek Urbanowski.
Laureaci konkursu:
I – miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa – Marta Szymańska za potrawę „Uduszona kaczka”;
II – miejsce – Kulinarne siostry: Natasza Rozmus – Król, Julita Kowalewska za potrawę „Wstawiona kaczka pod leśnym runem”
III – miejsce – Alina Zgorzelska, Marek Urbanowski za potrawę „Kaczka Sołtysa”.

Swój kunszt kucharski zaprezentowali również profesjonalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych:
1. Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna
2. Pałac Myślęta z Myśląt k. Uzdowa
3. Hotel Willa Port, Restauracja Trattoria La Riva z Ostródy

Tu laureatami konkursu zostali:
I – miejsce oraz Puchar Marszałka – Pałac Myślęta z Myśląt k. Uzdowa z potrawą „Kaczka z kopytkami i modrą kapustą”
II – miejsce – Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna z potrawą „Pierś z kaczki podawana na musie jabłkowym z dodatkiem kaszy pęczak oraz sosu malinowego”
III – miejsce – Hotel Willa Port, Restauracja Trattoria La Riva z Ostródy z potrawą „Rolada z kaczki podana z konfiturowanymi czereśniami w intensywnym bulionie z kaczki, sezonowymi warzywami oraz siekana okrasa z młodej kaczej piersi podwędzanej dymem z leśnej szyszki”
.

Podczas festiwalu odbył się również kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Każdy mógł znaleźć coś smacznego dla siebie Wolny czas umilały występy artystyczne oraz prezentacja regionalnego rękodzieła.

Razem z Julita przygotowałyśmy potrawę, którą nazwałyśmy:„Wstawiona” kaczka pod leśnym runem”

Piersi z kaczki smażyłysmy saute na patelni, po czym chwilę podpiekałysy w piecyku. Nogi z kaczki gotowałyśmy przez 2 godziny w gęsim tłuszczu. Do tego przygotowałyśmy sos na bazie owoców lesych (malin, jagód, jeżyn) na kaczym demi glasie, porto, nalewce malinowo-dereniowej z dodatkiem masła. Do tego pęczak z prażonymi pestkami słonecznika, ziołami i bulionem. Prawda, że pyszne? Jak się zbiorę w sobie napiszę Wam recepturę od A do Z 😉

Drugie miejsce jest nasze! To wspaniały wynik 🙂

Tymczasem pragnę podziękować:

– moim rodzicom, mojemu mężowi Rafałowi, narzeczonemu Julitki Damiankowi – za wsparcie, doping i zdjęcia 😀

– Julicie – za wszystko!!! A przede wszystkim za wspólną pasję, idealnie zgrany duet, wspólne zmagania, uśmiech podczas gotowania, super zabawę! No i przede wszystkim za odwagę 🙂 🙂 🙂

Pozdrawiam serdecznie moich czytelników i wszystkich, którzy wciąż zastanawiają się, czy wziąć udział w konkursie kulinarnym. Polecam bardzo, wspaniałe wspomnienie, zabawa i próba zmierzenia się z samym sobą.

Poniżej zapraszam Was na krótka fotorelację, jak to było w niedzielę 😉 

dsc-1471-picture55a259afab1f9

DSC_0983DSC_0979

DSC_0985DSC_1006DSC_1016DSC_1026DSC_1033DSC_1041DSC_1043DSC_1064DSC_1065DSC_1067DSC_1070DSC_1073DSC_1074DSC_1077DSC_1078DSC_1083DSC_1081festiwal_nidzica2015_4

DO ZOBACZENIA WKRÓTCE – KULINARNE SIOSTRY POZDRAWIAJĄ! 🙂 DSC_1055

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.