Rewelacyjne skrzydełka w słodko-ostrej marynacie z kuskusem i sosem jogurtowo-miętowym

Któż ich nie kocha! Małe, pyszne skrzydełka! A te, które serwuję Wam dzisiaj to absolutny must eat! Idealnie słodko-ostre dzięki połączeniu miodu, śliwkowych powideł, czosnku, soku z limonki, papryczki chili, sosu sojowego i worcestershire. A wszystko podkręca chrupiący sezam i świeża kolendra. Cudownie kleją się do rąk i rozpływają się w ustach Nieskromnie przyznam – wyszły rewelacyjne, dlatego tak też je nazwałam! Lećcie robić listę zakupów i do roboty! 🙂 Smacznego!

Rewelacyjne skrzydełka w słodko-ostrej marynacie

Receptura na dwie porcje 

Składniki: 

  • 10 skrzydełek z kurczaka ZM Warmia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 
  • 3 łyżki sosu worchester 
  • 10 łyżek miodu najlepiej o lekko płynnej konsystencji 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 świeża papryczka chili
  • Świeżo mielony pieprz 
  • sok z ½ limonki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ czerwonej cebulki 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Dodatkowo do podania: prażony sezam, świeża kolendra, kasza kus kus z kaparami i miętą 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: W jednej misce wymieszaj: sos sojowy i sos worchester, powidła śliwkowe, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, słodką paprykę mieloną, olej i wyciśnięty sok z limonki.  

Skrzydełka oczyść, natrzyj dobrze marynatą. Wstaw na noc do lodówki. 

Następnego dnia wyjmij skrzydełka z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka ułóż w żaroodpornym naczyniu, bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 2 godziny pod przykryciem. Możesz przykryć folią aluminiową, bądź przykrywką pasującą do naczynia. 

Po 2 godzinach zdejmij przykrycie i piecz skrzydełka jeszcze przez 35 minut, aż będą pięknie skarmelizowane. Skrzydełka posyp tak jak lubisz prażonym sezamem i posiekaną kolendrą. 

Podawaj z kaszą kuskus wymieszaną ze świeżą miętą i kaparami oraz sosem jogurtowo-miętowym (jogurt naturalny wymieszaj ze świeżo siekaną miętą). 

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.