Lato w pełni! Zachęcam Was do jedzenia ogromnej ilości warzyw i owoców, które o tej porze roku smakują najlepiej!
Nie mogłam oprzeć się tym małym, słodkim, kolorowym pomidorkom i przygotowałam z nich sałatkę, do której dorzuciłam słoną fetę, a wszystko polałam słodko-ostrym dresingiem miodowo-musztardowym. Zdecydowanie zapraszam do degustacji! 😉
Sałatka z fetą, pomidorami cherry i dresingiem miodowo-musztardowym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego miksu sałat (u mnie active od Fit&Easy)
- 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 pomarańczowych i 10 czerwonych)
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g oryginalnego sera feta (z mleka koziego i owczego)
- 6 suszonych śliwek
- garść łuskanych ziaren słonecznika
Dresing musztardowo-miodowy:
- 1 łyżka stołowa miodu wielokwiatowego płynnego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (np. sarepskiej, Dijon)
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
DO DZIEŁA!
Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na pół pod skosem. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory suszone i śliwki suszone pokroić dowolnie np. w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Składniki na dresing połączyć w naczyniu, zmiksować blenderem.
Na dwóch dużych głębokich talerzach rozłożyć sałatkę, polać dresingiem i posypaĆ ziarnami słonecznika.
SMACZNEGO! 🙂