Początek astronomicznej jesieni zabrał wszystkie piękne kolory za oknem! Od rana deszcz, wiatr i temperatura dużo niższa niż ta, do której ostatnio przywykliśmy. Skłoniło mnie to, by przygotować sałatkę, która swymi barwami przywróci uśmiech.
Nikt chyba się nie oprze temu barwnemu talerzowi, pełnemu zdrowych przysmaków! I jeszcze nasturcja… przyznam, iż uwielbiam dodawać ją ostatnio do moich potraw. Póki sezon trwa – korzystam ze świeżych, pięknych jadalnych kwiatów – smacznego 🙂
Sałatka z figami i serem Bursztyn
Składniki na 2 porcje:
– 400g rukoli świeżej
– 4 świeże figi
– 250g świeżych jesiennych malin
– 100 g sera Bursztyn
– 200ml octu balsamicznego
– 3 łyżki miodu
– siemię lniane ziarno
– kwiaty nasturcji do dekoracji
Rukolę płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego.
Smacznego! 🙂