Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym

Wiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat – jednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!

Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym
 Składniki na dwie porcje: 
 – 3 duże garści roszponki
 – 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki
– 8 pomidorków cherry
– puszka tuńczyka w zalewie własnej
– 2 jaja w koszulce
– kilka orzechów włoskich
– garść kaparów
Pesto migdałowo-słonecznikowe:
– garść prażonych migdałów
– garśc prażonych ziaren słonecznika
– 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate
– ząbek czosnku
– łyżka miodu
– sok z 1/3 cytryny
– sól, pieprz świeżo mielony
Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna – blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy.

A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy.

 Przygotowanie jaj:

W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę – robimy to delikatnie. Kiedy woda zacznie wrzeć,  zmniejszamy ogień. Następnie łyżką mieszamy i jednocześnie wrzucamy jajo tak, by białko obtoczyło żółtko – ubrało go w koszulkę 😉 Gotujemy 2-3 minuty (dokładnie pilnując czasu!), żeby żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 Na talerzu rozkładamy sałatę, pomidorki, tuńczyka, kapary, orzechy włoskie i polewamy pesto. Na koniec układamy jajo, jeszcze ciepłe i zajadamy.

Smacznego życzę!

 
 
 

4 komentarze

  1. To musi byc przepyszna salatka 🙂 przy najblizszej okazji na pewno ja zrobie 😀 gratuluje super pomyslu!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.