Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie!
Oleje rzepakowy tłoczony na zimno charakteryzuje się olbrzymią ilość pozytywnych dla nas kwasów tłuszczowych OMEGA-3, w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). Dzięku temu poziom naszego cholesterolu jest w zawsze w normie. Ja w kuchni nie używam już masła, ani oliwy z oliwek, olej rzepakowy jest niezastąpiony! Zresztą sami się przekonacie, gdy go spróbujecie!
Producent Olejów Rzepakowych Olandia, tłoczonych na zimno proponuje nam trzy, bardzo nowoczesne i najwyższej jakości oleje. Bardzo ważne, że są to oleje wytworzone z certyfikowanego rzepaku, w gospodarstwie ekologicznym.
- Olej Rzepakowy – Uniwersalny – etykietka zielona
- Olej Rzepakowy o smaku masła – etykietka niebieska
- Olej Rzepakowy do smażenia – etykietka czerwona
Piękne i kolorowe etykiety
Za odwrocie butelki tabel wartości odżywczych i cenne informacje o korzystnym wpływie na zdrowie
Certyfikat produktu pochodząceo z rolnictwa ekologicznego
Takie oznaczenie zapewne ułatwi Wam poszukiwanie na półkach sklepowych Waszego ulubionego rodzaju, w zależności od potrzeby.
Ja nie wyobrażam sobie gotowania, smażenia, pieczenia, czy tez moich ukochanych sałatek bez oleju rzepakowego. Olej, który serwuje nam Olandia, ma wspaniałą bursztynową barwę i pięknie pachnie. Nawet podczas smażenia zapach jest przyjemny 😉
Jak deklaruje producent, oleje rzepakowe, najlepiej nadają się do:
“Olej uniwersalny – idealny do sałatek, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3 do codziennego stosowania w kuchni.
Olej o smaku masła – idealny do pieczenia ciast. 80 ml oleju zastępuje 100 g margaryny lub masła.
Olej do smażenia – idelany do smażenia i frytowania produktów w głębokim tłuszczu.”
A teraz zapraszam Was do wypróbowania mojej sałatki z dodatkiem Oleju Rzepakowego Uniwersalnego – SAMO ZDROWIE! 🙂
Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogronem i Olejem Rzepakowym Olandia
Receptura na dwie porcje:
- opakoawnie ulubionego miksu sałat
- 1/2 szklanki pęczaku
- kiść świeżego winogrona (u mnie z ogrodu, jeśli nie macie, może być winogrono małe bezpestkowe)
- 2 garści świeżych borówek
- garść świeżych jeżyn
- 1 świeża gruszka
- prażony miks ziaren (u mnie: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czarnuszka)
- świeżo mielone zioła prowansalskie
- łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach (nie z zalewy)
- Olej Rzepakowy Olandia
DO DZIEŁA!
-
- Miks sałat opłukać, osuszyć.
-
- Z gruszki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
-
- Winogrono opłukać.
-
- Ziarna uprażyć.
-
- Na patelni rozgrzać łyżkę Oleju Rzepakowego Uniwersalnego. Dosypać pęczka. Prażyć 3 minuty. Zalać wodą, po czym doprawić ziołami. Gotować pęczak, dolewając od czasu do czasu wody, na tyle, by woda przykrywała całe ziarna pęczaku. Gotujemy około 15 minut.
-
- Pęczak ugotowany płuczemy zimną wodą, doprawiamy do smaku suszonymi pomidorami.
- Na sałacie wykładamy pęczak, plastry gruszki, nieregularnie rozkłaamy winogrono, borówki i jeżyny. Sałatkę posypujemy prażonymi pestkami i ziarnami, świeżo mielonymi ziołami i obficie polewamy Olejem Rzepakowym Olandia.
Na zdrowie – SMACZNEGO! 🙂