Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

9

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest „oliwą północy”. 

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie! 

Oleje rzepakowy tłoczony na zimno charakteryzuje się olbrzymią ilość pozytywnych dla nas kwasów tłuszczowych OMEGA-3, w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). Dzięku temu poziom naszego cholesterolu jest w zawsze w normie. Ja w kuchni nie używam już masła, ani oliwy z oliwek, olej rzepakowy jest niezastąpiony! Zresztą sami się przekonacie, gdy go spróbujecie!

Producent Olejów Rzepakowych Olandia, tłoczonych na zimno proponuje nam trzy, bardzo nowoczesne i najwyższej jakości oleje. Bardzo ważne, że są to oleje wytworzone z certyfikowanego rzepaku, w gospodarstwie ekologicznym.

  1. Olej Rzepakowy – Uniwersalny – etykietka zielona
  2. Olej Rzepakowy o smaku masła – etykietka niebieska
  3. Olej Rzepakowy do smażenia – etykietka czerwona

5

3

Piękne i kolorowe etykiety

1

Za odwrocie butelki tabel wartości odżywczych i cenne informacje o korzystnym wpływie na zdrowie

2

Certyfikat produktu pochodząceo z rolnictwa ekologicznego

Takie oznaczenie zapewne ułatwi Wam poszukiwanie na półkach sklepowych Waszego ulubionego rodzaju, w zależności od potrzeby.

Ja nie wyobrażam sobie gotowania, smażenia, pieczenia, czy tez moich ukochanych sałatek bez oleju rzepakowego. Olej, który serwuje nam Olandia, ma wspaniałą bursztynową barwę i pięknie pachnie. Nawet podczas smażenia zapach jest przyjemny 😉

Jak deklaruje producent, oleje rzepakowe, najlepiej nadają się do: 

„Olej uniwersalny – idealny do sałatek, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3 do codziennego stosowania w kuchni. 

Olej o smaku masła – idealny do pieczenia ciast. 80 ml oleju zastępuje 100 g margaryny lub masła.

Olej do smażenia – idelany do smażenia i frytowania produktów w głębokim tłuszczu.”

A teraz zapraszam Was do wypróbowania mojej sałatki z dodatkiem Oleju Rzepakowego Uniwersalnego – SAMO ZDROWIE! 🙂

6

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogronem i Olejem Rzepakowym Olandia

Receptura na dwie porcje: 

  • opakoawnie ulubionego miksu sałat
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • kiść świeżego winogrona (u mnie z ogrodu, jeśli nie macie, może być winogrono małe bezpestkowe)
  • 2 garści świeżych borówek
  • garść świeżych jeżyn
  • 1 świeża gruszka
  • prażony miks ziaren (u mnie: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czarnuszka)
  • świeżo mielone zioła prowansalskie
  • łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach (nie z zalewy)
  • Olej Rzepakowy Olandia 

DO DZIEŁA!

    1. Miks sałat opłukać, osuszyć.
    1. Z gruszki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
    1. Winogrono opłukać.
    1. Ziarna uprażyć.
    1. Na patelni rozgrzać łyżkę Oleju Rzepakowego Uniwersalnego. Dosypać pęczka. Prażyć 3 minuty. Zalać wodą, po czym doprawić ziołami. Gotować pęczak, dolewając od czasu do czasu wody, na tyle, by woda przykrywała całe ziarna pęczaku. Gotujemy około 15 minut.
    1. Pęczak ugotowany płuczemy zimną wodą, doprawiamy do smaku suszonymi pomidorami.
  1. Na sałacie wykładamy pęczak, plastry gruszki, nieregularnie rozkłaamy winogrono, borówki i jeżyny. Sałatkę posypujemy prażonymi pestkami i ziarnami, świeżo mielonymi ziołami i obficie polewamy Olejem Rzepakowym Olandia. 

Na zdrowie – SMACZNEGO! 🙂

10

8

7

6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.