Sałatka z kozim serem, buraczkiem, ananasem, brzoskwinią i agrestem – idealna z Warką Radler 0% – część 3

Letnią porą uwielbiam zajadać sałatki. Zresztą, my kobiety chyba tak już mamy, że sałatki rządzą w naszym codziennym menu. W letnie popołudnie, na piknik lub podwieczorek proponuję Wam sałatkę z kozim serem i owocami. Agrestu i śweizych brzoskwiń nam teraz pod dostatkiem! W polaczneniu z ananasem i burakem przysłużą się naszej przemianie materii, a pestki i ziarna dostarczą cynku i błonnika. Wszystko skropione słodkim dresingiem z pomarańczy, pyszności!

A skoro danie bardzo kobiece to proponuję do niego piwo bezalkoholowe, które idealnie gazowane i cytrynowe, które smakuje niczym słodko-kwaśna lemoniada. Warka Radler 0% to mix piwa bezalkoholowego i cytrynowej lemoniady i według mnie jest idealnym napojem na letnie orzeźwienie, bez alkoholu, co jest jej wielkim atutem! Kobietkom na pewno do gustu przypadnie 😉 Spróbujecie? 

Sałatka z kozim serem, buraczkiem, ananasem, brzoskwinią i agrestem – idealna z Warką Radler 0%

Receptura nadwie porcje:

– 1 opakowanie ulubionego miksu sałat

– 1 duży burak ugotowany

– 100 g koziego sera

-2  garsci świeżego agrestu

– jedna brzoskwinia

– 1/4 świeżego ananasa

– świeża pietruszka

– pestk dyni, ziarna słonecznika i sezamu – 2 łyżki stołowe

Dresing: 

– sok z jednego owocu pomarańczy

– 100 ml oleju rzepakowego

– pieprz, sól

– łyżeczka słodkiej musztardy miodowej

– łyżka miodu

DO DZIEŁA! 

1. Miks sałat płuczemy, osuszamy. Rozkładamy na dwa talerze.

2. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, kroimy w pastki, a następnie w małą kosteczkę 1cmx1cm.

3. Brzoskwinię myjemy, osuszmay, kroimy w taka samą kostkę, jaka ananasa.

4. Ugotowanego buraka  kroimy w kosteczkę, tak jak ananasa i brzoskwinię.

.5. Anansa, brzoskwinię i buraczka ukłaamy nieregularnie na sałatę. Dorzucamy agrest oczyszczony z ogonków ( po 1 garści na każdą porcję).

6. Kozi ser nieregularnie kroimy, bądź odrywamy, jeśli ser jest twardszy.

7. Przygotowujemy dresing: sok z pomarańczy wyciskamy, dodajemy musztardę miodową, dodajemy pieprz i sól, łyżkę miodu. Wszystko razem mieszamy, wtłaczamy powoli olej rzepakowy. Dresingiem polewamy sałatke, po czym posypujemy ją miksem ziaren.

Zajadamy, popijając Warką Radle 0% – pycha! 🙂 

sałatka4

sałatka1

sałatka3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.