Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni

Ser koryciński – a cóż to takiego 😉
Otóż jest to odmiana sera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie – z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na przykład tu: http://www.ser-korycinski.pl

A ja z tym rewelacyjnie świeżym serem zrobiłam sobie dziś sałatkę. Ze świeżą sałatą masłową i rzodkiewką prosto z przydomowego ryneczku. Z jajem na twardo i moimi ulubionymi ostatnio kiełkami z patelni sałatka staje się idealnym daniem obiadowym. Najadałam się zdrowo i kolorowo na wiosnę – spróbujcie – zachęcam! 🙂

Sałatka z jajem, serem korycińskim i kiełkami z patelni

Składniki na dwie porcje:

1 opakowanie kiełek na patelnię

pół główki sałaty masłowej

4 rzodkiewki

4 jaja

10 dag sera korycińskiego z żurawiną

kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku

Sos:

20ml miodu

100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sok z połowy cytryny

30ml wody

sól, pieprz

Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut.

W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, po czym dorzucamy nasze kiełki. Smażymy ok. 4 minut, doprawiamy sola i pieprzem. Rzodkiewki myjemy bardzo dokładnie, po czym kroimy na pół. Ser koryciński kroimy w drobna kostkę.

Na talerzu układamy sałatę, kiełki, jajo pokrojone w plasterki, dookoła posypujemy pokrojonym serem i przyozdabiamy ziołami. Polewamy dresingiem.

SMACZNEGO! 🙂

Dania dla urody

Zielono mi, idzie wiosna

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.