Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową

Przypadło mi dziś zjeść obiad w samotności. Zaglądam do lodówki i wybieram. Patrzę i patrzę, a potem myślę, co z tego stworzyć. No i tak powstała moja dzisiejsza sałatka 😉 Lekka, ale bardzo pożywna. Prym wiedzie włoska szynka wołowa Bresaola*, którą kupiłam w Lidlu podczas tygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Do tego kolorowe owoce i świeże liście sałaty 🙂 Smakowało mi bardzo, dlatego dzielę się moim prostym przepisem z Wami. Spróbujcie, jeśli Wam się podoba 😉

*Bresaola to typowa długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola jest wcześniej solona, po czym dojrzewa 2-3 miesięce, aż będzie twarda i zmieni kolor na cimnoczerwony, nawet lekko fioletowy. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. Podczas dojrzewania zazwyczaj naciera się ją ziołami, kminkiem czy też kolendrą. Idealna do zamaczania w czerwonym wytrawnym winie np. Chianti – po zanurzeniu staje się krucha i miękka. Szynka ta ma delikatny smak, lekko słony. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową) i sałatek.
 
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową
 
Składniki na jedną porcję:
– 4 liście sałaty masłowej
– 4-5 truskawek
– garść rukoli
– 200g serka wiejskiego
– pół słodko-kwaśnego jabłka
-1 pomarańcza
– 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola – jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej)
 
Dresing:
– sok z jednej pomarańczy
– łyżka miodu
– tymianek
Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serkach i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki i pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć dowolnie. Polać sałatkę dresingiem i doprawić do smaku. Przyozdobić listkami świeżej mięty i tymianku. Smacznego! 🙂
Dania dla urody Zdrowy tryb życia

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.