Sernik kokosowo-migdałowy

Uwielbiam serniki!

Ostatnio piekłam sernik z oreo, z malinami, a dziś zupełnie spontanicznie upiekłam sernik z kokosem i migdałami. Obłędny! Słodki, puszysty, idealny!

Pokombinowałam trochę w recepturze, no bo przecież nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, nie urozmaiciła, nie przemieniła. I co? Opłaciło się! Jak zawsze zresztą 😉 Częstujcie się – na weekend słodycz, jak znalazł! 😉

Sernik kokosowo-migdałowy

Składniki:

  • 4 jaja rozmiar L
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie, możecie użyć z wiaderka, ale uważajcie, żeby nie był zbyt rzadki!)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 czubate łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z mielonymi migdałami (opcjonalnie)

Dodatkowo: masło do wysmarowania blaszki i mąka do obsypania blaszki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (pieczenie góra-dół).
  2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wrzucić do dużej miski, ubijać i dodawać powoli cukier. Ubijać, aż cały cukier wraz z żółtkami stworzy jednolitą, gładką masę.
  3. Dodawać po łyżce twaróg, cały czas ubijając masę.
  4. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną.
  5. Dodać wiórki kokosa, mielone migdały i opcjonalnie cukier z dodatkiem mielonych migdałów. Cały czas ubijać mikserem.
  6. I uwaga! Na koniec dodajemy nieubite białka! Białka będziemy ubijać razem z masą około 6 minut.
  7. Całą masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki, po czym wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika.
  8. Pieczemy 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  9. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika – o ile to możliwe. Ja uwielbiam ukroić sobie ciepły kawałek sernika. Pycha! 🙂 SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.