Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami

Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy…
Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami
Składniki:
Na spód: 

100g masła

200g kruchych ciasteczek

Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.
 
Na masę serową: 

2 kg twarogu sernikowego mielonego

14 jaj

2 szklanka cukru pudru

2 łyżka kaszy manny

2 łyżka mąki ziemniaczanej

2 laski wanilii

mała paczka rodzynek

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek wanilii wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.