Słodka tarta na powitanie

WYSTARTOWAŁAM! 🙂 

Dziś zaczynam moją przygodę z blogowaniem.

Gotuję od dawna, dla siebie, rodziny, przyjaciół, znajomych.. W dzień i w nocy. Kiedy tylko najdzie mnie na to ochota. Z pasją, może nieco odważnie, nie trzymając się przepisów. Za namową znajomych i mojego widzimisię wychodzę do was, ze swoimi pomysłami. Ahoj!

Lato nie pozwala zapomnieć mi o świeżych owocach, które mogłabym pochłaniać kilogramami. Wykorzystując to, co mam w ogródku upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną 😉 Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu!

Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli 

KRUCHA TARTA Z KREMEM W TOWARZYSTWIE AGRESTU, MALIN I MORELI

Składniki na tartę:

250g mąki krupczatki

2 żółtka

100g masła 82%tł.

100g cukru

szczypta soli

Składniki na krem:

200g serka mascarpone

2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:

szklanka świeżych malin

szklanka agrestu

2-3 morele pokrojone

świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji)

kilka listków mięty (do dekoracji)

Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka, a następnie utrzeć na tarce o grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce.

W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić.

Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane).

Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! 🙂

A oto efekt końcowy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.