Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie.
Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam 🙂
Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie… Kombinacji smakowych jest mnóstwo.
Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów.
Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! 🙂
Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 łyżki cukru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jagód
Beza:
5 jaj
szklanka cukru
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka, a do tego masło przetarte na tarce o grubych oczkach. Ciasto zagnieść, po czym schłodzić ok. 2 godzin w lodówce (lub pół godziny w zamrażalce).
Po wyjęciu z lodówki utrzeć ciasto tarką o grubych oczkach na blachę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto podpiec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, po czym wyjąc nałożyć jagody oraz pianę i dopiec około 30 minut.
Odstawić do ostygnięcia, ale najlepsze smakuje prosto z pieca! Smacznego 😉
Lubię takie puchate ciacha:) Wczoraj miałam piankę z białek i kremem z bitą śmietaną i truskawkami.
Ale jagodowa pychaaa!.