Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką 

Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie. 

Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam 🙂

 Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie… Kombinacji smakowych jest mnóstwo.

Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów.

Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! 🙂

Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką 

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 kostka masła

3 łyżki cukru

5 żółtek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg jagód

Beza:

5 jaj

szklanka cukru

Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka, a do tego masło przetarte na tarce o grubych oczkach. Ciasto zagnieść, po czym schłodzić ok. 2 godzin w lodówce (lub pół godziny w zamrażalce).

Po wyjęciu z lodówki utrzeć ciasto tarką o grubych oczkach na blachę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.

Ciasto podpiec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, po czym wyjąc nałożyć jagody oraz pianę i dopiec około 30 minut.

Odstawić do ostygnięcia, ale najlepsze smakuje prosto z pieca! Smacznego 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.