Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam zasmakuje i będziecie do niego często wracać nie tylko ze względu na szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim na smak! Smacznego 🙂

Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Receptura na trzy porcje

  • 10 pętek delikatesowych kiełbasek rusztowych ZM Warmia
  • 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
  • dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
  • dwa ząbki czosnku
  • 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • około 50 g świezo tartego parmegiano reggiano
  • garść świeżo siekanej natki pietruszki
  • garść świeżo siekanego szczypiorku
  • łyżka nasion czarnuszki

Przygotowanie

  1. Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnie.
  2. Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem przesmażyć na rumiano.
  3. Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
  4. Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
  5. Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
  6. Podawać na talerze. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.