Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

przepis2gŚniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!

Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

Składniki:

– 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

– 2 garści świeżych lub mrożonych jagód

– kilka listków świeżej bazylii i mięty

–  250 ml mleczka kokosowego

– 1 łyżeczka prawdziwego kakao

–  1 łyżka brązowego cukru

– 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Kaszę jaglaną przelewamy na gęstym sicie wrzątkiem. Podprażamy ją w suchym garnku  i gotujemy pod przykryciem w wodzie w proporcji 1:2. Potraw to około 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy lekko rozmrożone i oczyszczone jagody, listki bazylii i mięty. Wsypujemy kaszę jaglaną, kakao, cukier brązowy i miód. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy na zdrowie! 🙂

przepis2a

przepis2b

przepis2c

przepis2e

przepis2ć

przepis2d

przepis2fZapraszam do odwiedzenia strony „Lubię Kaszę” – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych informacji o kaszach – na zdrowie! 🙂 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

z15846540Q,Lubie-Kasze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.