Staropolski piernik – delikatny i korzenny

DSC_7569

Małymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenie. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu zabrakło na moim stole prawdziwego staropolskiego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?

Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami – czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat nadaje niezwykłej magii.

Tym razem sięgnęłam po sprawdzony przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku – Bogdan Gałązka.  

Nie wiem z czym Wam kojarzy się smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek – lekkich i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co – piernik, który dla Was upiekłam to większa wersja tychże pierników! Czy nie wygląda pięknie?  😉

Staropolski piernik

Składniki:

– 120 g masła

– bułka tarta do obsypania formy

– 150 g łupanych orzechów włoskich

– 30 ml karmelu (10g cukru,30ml wody)

– 15 g mielonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa)

– 500 g mąki pszennej

– 10 g sody oczyszczonej

– 5 jaj (oddzielić żółtka od białek)

– 100 g cukru

– 250 g miodu

– 20 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Formę wysmarować 20 g masła i obsypać bułką tartą.

Orzechy sparzyć wrzątkiem, ostudzić i obrać ze skórki. Posiekać na drobne kawałki.

Zrobić karmel: na patelnię wsypać cukier, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia.

Zmiksować przyprawy korzenne, po czym przesiać je przez sito wraz z mąką i sodą.

Utrzeć 100 g masła, kolejno dodając żółtka, cukier, miód, karmel i zmiksować mąkę i przyprawy korzenne, ale połowę.

Ubić pianę z białek i wymieszać z utartą masą, dodając resztę mieszanki mączno-korzennej i orzechy.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Wlać ciasto do formy, piec 60 minut.

Piernik wyciągnąć z pieca, ostudzić i wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

DSC_7604

DSC_7572

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.