Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Sezon grillowy w tym roku zapewne nie będzie spędzany w tak licznym gronie, jak co roku. Jednak w kameralnym gronie najbliższej rodziny możemy zrobić sobie grilla w ogrodzie, a w bloku możemy posłużyć się grillem elektrycznym i zjeść pyszności na balkonie.

Dzisiaj zapraszam Was na super smaczne szaszłyki, które opracowałam przy współpracy z Zakładani Mięsnymi Warmia z Biskupca. Przepis znajdziecie też na oficjalnej stronie producenta: http://zmwarmia.pl/przepisy/. Zawsze, jak tylko mogę, wspieram lokalnych producentów.

Smacznego! 🙂

Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Marynata do karkówki:

  • 1 kg mięsa z karkówki Warmia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu Teryiaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki stołowe miodu lejącego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 cm korzeń świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki

Przygotowanie szaszłyków:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Marynata do karkówki

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości.

Dodatki do szaszłyków

Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.