Świąteczna granola korzenna – idealna na prezent

DSC_0803

Święta tuż, tuż! Jeśli brakuje Wam pomysłu na prezent, który będzie tani, praktyczny, smaczny i jakże uroczy – polecam własnoręcznie przygotowaną granolę. Granola, czyli mieszanka różnych płatków z dodatkiem bakali, orzechów, miodu. Pięknie zapakowana będzie doskonałym upominkiem dla kogoś bliskiego, kto uwielbia takie mieszanki! Granola będzie idealna na śniadanie, dodana do ulubionego jogurtu, bądź zjedzona na samo 🙂 

Domowa granola orzechowo-korzenna z jagodami goji 

-150-200 g płatków owsianych górskich

– czubata łyzka stołowa miodu gryczanego

– czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów

– garść suszonych jagód Goji

– 2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego

– 2 łyżki wiórek kokosowych

– szczypta soli

– łyżeczka przyprawy do piernika + 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

DO DZIEŁA!

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W misce łączymy miód, masło orzechowe, sól, przyprawę do piernika i cynamon. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, jagody Goji, wiórki kokosowe i słonecznik. Dokładnie wszystko mieszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 20 minut.

Ostudzoną granolę przekładamy do pięknego słoiczka i ozabiamy.

Prawda, że proste? 😉 Na zdrowie!

DSC_0800

DSC_0802

DSC_0805

DSC_0804

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.