Szparagi w czosnku i kozieradce

 

Sezon na szparagi w pełni! 

Zapraszam na moją wersję, gdzie szparagi podane są w mniejszych kawałkach.

 Szparagi w czosnku i kozieradce podane z twarożkiem
 – pęczek zielonych szparagów
– 3 ząbki czosnku
– duża łyżka mielonej kozieradki
– 1/3 cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– pół kostki twarogu półtłustego
Szparagi oczyszczamy – usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką obieramy twardsze końce. Płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery). Osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią czosnek. Wykonujemy energiczny ruch, by czosnek lekko się przesmażył, po czym wrzucamy szparagi. Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny.
Wykładamy na talerz i podajemy z pokruszonym twarożkiem – pychotka!
Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.