Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami

Sezon na szparagi trwa. Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą, ale jakże piękną i pyszną zapiekankę ze szparagami w roli głównej. Idealne danie na wiosenno-letni obiad czy spotkanie w ogrodzie. Częstujcie się, bo warto!

Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami

Składniki:

Do pieczenia:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek świeżych zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
  • 1 jajo
  • pieprz
  • sól

Po upieczeniu:

  • 1/3 opakowania sera feta
  • pomidorki koktajlowe (dowolna ilość 🙂 )
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • Domowe pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe:

  • 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki (po odcięciu ogonków wychodzą dwie bardzo duże garści natki)
  • 2 łyżki stołowe prażonych nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól do smaku (świeżo mielone)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego 6%

Przygotowanie pietruszkowego pesto: wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i zblenduj według uznania. Ja tym razem zmiksowałam bardzo mocno, ale możecie zrobić to delikatniej, zostawiając większe kawałki natki pietruszki.

Przygotowanie całości:

Piekarnik nagrzej do 220 stopni C ( termo obieg).

Na dużej blaszce na papierze do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, formując ładnie brzegi w rulonik. Na ciasto układaj szparagi, uprzednio pozbawione zdrewniałych końcówek. Ja zawsze też szparagi obieram na końcach.

Ciasto ze szparagami posmaruj rozkłóconym jajem. Na koniec dopraw pieprzem i solą świeżo mielonymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut.

Po upieczeniu rozłóż na szparagach dowolnie pomidorki. Posyp szczypiorkiem, pokrusz ser feta i posyp nasionka czarnuszki. Polej pietruszkowym pesto, które idealnie podkreśla całość. Na zdrowie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.