Szybkie i zdrowe kotleciki buraczano-jaglane

Jesteśmy w domu. Gotujemy.

Zawsze mam w domu zapas różnych kasz i warzyw. W ten weekend akurat w zapasie były buraki, a jako, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do kotlecików z kaszy jaglanej i buraków oto i nastał czas, by podjąć wyzwanie i zadziałać. Z prostych składników, które na pewno każdy z Was ma w domu, powstały niezwykle aromatyczne i pożywne kotlety z warzyw. Częstujcie się, na zdrowie! 🙂

Szybkie i zdrowe kotleciki buraczano-jaglane

Składniki:

  • 2 duże upieczone buraki (do pieczenia buraków potrzeba trochę oleju i suszonego rozmarynu oraz folia aluminiowa)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 mielonej słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • szczypta cynamonu mielonego
  • 1/3 łyżeczki mielonego curry
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki (u nas zabrakło, ale jeśli macie dodajcie koniecznie!)
  • 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki obrać, natrzeć oliwą, posypać odrobiną rozmarynu suszonego. Zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości. Duży burak piecze się około 2 godzin, mniejsze do godziny powinny już być ok.
  2. Kaszę jaglaną opłukać na sicie, żeby pozbyć się goryczki. Zagotować dwie szklanki wody, lekko posolonej. Wrzucić szklankę opłukanej na sicie kaszy jaglanej. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć całą wodę i lekko się kleić.
  3. Buraki i kaszę lekko ostudzić.
  4. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć do miękkości.
  5. W dużej misce połączyć przesmażone buraczki i ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Dodać olej, wymieszać dokładnie i formować w rękach kotleciki. Ułożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy.
  6. Piec w temperaturze równej 190 stopni C przez około 30-35 minut.

Podawać z ulubionym sosem. U mnie jogurt naturalny wymieszany z chrzanem wasbi. Idealne z kapustą kiszoną i jako kotlet do vege burgera.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.