Szynka wieprzowa pieczona w czosnku i ziołach

Bardzo lubię, gdy na świątecznym stole pojawiają się pieczone, bądź wędzone mięsa. Pokrojone w cienkie plastry idealnie smakują podane na zimno z ostrą musztardą, chrzanem, bądź konfitura żurawinową. Dziś zapraszam na szynkę wieprzową, bardzo aromatyczną – pieczoną w czosnku i ziołach. Życzę smacznego 😉 

Szynka wieprzowa pieczona w czosnku i ziołach – najlepsza na zimno
SKŁADNIKI:

1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej

Marynata:

4 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

2 łyżki przyprawy: suszone pomidory i bazylia

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżka papryka ostra mielona

½ szklanki półwytrawnego wina czerwonego

2 łyżki octu balsamicznego

½ szklanki oleju rzepakowego

Świeżo mielony pieprz

1 łyżka soli

DO DZIEŁA!

Mięso z szynki oczyścić z błon, umyć i osuszyć.

W dużej misce wymieszać przyprawy, dodać wino, ocet i olej. Dorzucić posiekany czosnek.

Do miski z marynatą wrzucić mięso, dobrze obtoczyć w marynacie. Obwinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Na blasze rozłożyć folię aluminiową matową stroną do mięsa. Ułożyć mięso, zawinąć je folią. Wstawić do piekarnika. Piec 1,5 godziny w 160 stopniach C, po czym odkryć folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.

Podawać na zimno z musztardą, chrzanem lub żurawinką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.