Tarta z pieczonym burakiem, pietruszkowym serkiem i pietruszkowym pesto

Poczyniłam o poranku tę cudną i jakże pyszną tartę z pieczonym, wędzonym burakiem. Jeśli nie macie dostępu do wędzonych buraków również dobrze sprawdzą się buraki pieczone w oliwie z dodatkiem rozmarynu.

Efekt do końca nie jest taki, jak sobie wymarzyłam. Chciałam, żeby były to piękne, jednakowe różyczki, ale burak był bardzo kruchy i ciężko zawijał się w ruloniki, nie mówiąc już o formowaniu różyczek. Moja rada: pokrójcie plasterki bardzo cieniutko, wtedy buraczek dużo bardziej będzie chciał z Wami współpracować.

Kruchy spód tarty wysmarowałam serkiem połączonym z posiekaną pietruszką, po czym układałam ruloniki z półplasterków buraczka. Koniecznie podawać z pesto, które jest słodko-słone. Burak i pietruszka to jedno z moich ulubionych połączeń. Pysznie wyszło! 🙂

Tarta z pieczonym burakiem, pietruszkowym serkiem i pietruszkowym pesto

Kruchy spód:

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 całe jajo

Serek z pietruszką:

  • 150 g kremowego serka o smaku śmietankowym albo naturalny
  • 2 czubate łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

Ekspresowe pesto z pietruszki:

  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Buraki:

  • 4 duże upieczone buraki, pokrojone na pół, a później w półplasterki

Przygotowanie:

Tarta:

Wszystkie składniki zagniatamy, wkładamy na 30 minut do lodówki. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na blaszkę ciasto, formując ładnie brzegi. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (góra-dół) 25 minut, a później 10-15 minut termoobieg. Spód powinien być lekko rumiany.

Na upieczony ostudzony spód smarujemy serek wymieszany z posiekaną pietruszką.

Następnie upieczone, pokrojone w półplasterki buraki formować w ruloniki i układać obok siebie, ściśle na tarcie.

Pesto:

Przygotować pesto z pietruszki. Natkę pietruszki opłukać, wrzucić na wysokiego naczynia. Dodać uprażone ziarna słonecznika, miód, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zblendowaćć, zostawiając większe kawałki pietruszki. Polewać obficie po każdym kawałku 🙂

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.