Tatar wołowy z whisky i sosem sojowym

1

Bardzo lubię, gdy surowe mięso wołowe ma odpowiednio skomponowane dodatki, które sprawiają, że chce się więcej i więcej. Jest to szczególnie ważne przy wołowinie, która jest moim ulubionym mięsem, i do jedzenia którego zachęcam Was ponownie.

Poniższa receptura jest moją alternatywną propozycją na niecodzienną wersję klasycznego tatara. Konkretna, zdecydowana, smaczna.

Skusicie się? 😉 

Tatar wołowy z dodatkiem whisky i sosu sojowego 

Składniki na jedną porcję: 

– 100g mięsa wołowego z udźca

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 łyżka dobrej whisky

– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

– 1 łyzka oleju rzepakowego

– 1 łyżeczka wody

– 1 łyżeczka sosu ostrygowego

– świeżo mielony pieprz

– świeżo mielona sól

– szczypta ziół prowansalskich

Dodatki: 

– 3 małe ogóreczki z chili

– 1 mała cebulka biała

– szczypiorek

Mięso wołowe dobrze posiekać, żeby nie było błonałe. Najpierw mięso tniemy w plasterki w poprzek włókien, a póniej dokładnie siekamy, najlepiej tworząc paski, a dopiero potem coraz drobniejsze mięso.

Posiekany udziec doprawiamy: whisky, sosem sojowym, wodą, musztardą Dijon, olejem rzepakowym, pieprzem, solą, ziołami, sosem ostrygowym.

Cebulkę i ogóreczka konserwowego kroimy w drobną kosteczkę. Zdobimy szczypiorkiem.

Możecie dodać również grzybki marynowane, zjeść w towarzystwie żółtka.

SMACZNEGO!

2 3 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.