W paprykowej kruszonce

 
Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Działa natychmiast, atakując nasze kubeczki smakowe oraz błony śluzowe, a co za tym idzie powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.

Kapsaicynoidy zaś to takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych.

Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana materii jest dużo lepsza i szybciej spalamy kalorie.

Zapytacie jednak jaka jest ich największa zaleta? Otóż dzięki kapsaicynidom zwiększa się wydzielanie endorfin, które tak bardzo odpowiedzialne są za nasz dobry humor i doskonałe samopoczucie.
Ale uwaga – działają baardzo uzależniająco 😉 Wiem to z autopsji. Jeśli zaczniecie używać jej w kuchni wasze potrawy będą nie tylko bardziej kolorowe, ale także zyskają na smaku!
Dziś właśnie z ostrych papryczek zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie?
Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! 🙂

Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce

– jedna pierś z kurczaka

Marynata:

– 2 łyżki oliwy

– ząbek czosnku

– duża łyżka przyprawy Sumak

– sok z połowy cytryny

Kruszonka: 

– 1 papryczka chili

– 1 papryczka pepperoncini

– 1 papryczka jalapeno

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki oliwy

– 2 łyżki bułki tartej

– pieprz świeżo mielony

Buraczki:

– 6 buraków

-2 łyżki miodu

– łyżka octu winnego

– oliwa

Dodatkowo: musztarda Dijon

 Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin.

Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.

Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200 stopniach C.

Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić buraczki. Gdy się lekko podsmażą dodać miód i ocet winny.

Na talerzu zrobić paseczek z musztardy, po czym ułożyć upieczonego fileta, a obok ułożyć buraczki. Smaczny i lekki obiad dla każdego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.