Któż z nas nie lubi czekolady? Jako, że jutro dzień świętego Walentego na prezent dla Waszej drugiej połówki idealnie sprawdzi się mój słodki wypiek – bardzo czekoladowe brownie wafelkowe! Ciężkie, mokre ciasto, w którym znajdziecie kawałki twardych wafelków to prawdziwy afrodyzjak. Bardzo czekoladowa polewa na wierzchu, różowy lukier, truskawki i dodatkowa porcja wspaniale chrupiących wafelków – smakuje obłędnie! Częstujcie się i serwujcie to pyszne ciacho najbliższym przy każdej możliwej okazji! 🙂
Wafelkowe brownie – bardzo czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady minimum zawartość kakao 60 %
- 200 g masła prawdziwego 82 % tłuszczu
- 140 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 6 jaj
- 2-3 wafelki Lusette (ja wybrałam o smaku mlecznym i nugatowym) -> więcej znajdziecie tu: http://www.lusette.pl/
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
W oddzielnej, dużej misce ucieramy jaja z cukrem. Do jednolitej masy dosypujemy powoli mąkę przesianą przez sito, żeby nie było grudek.
Do ubitej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem (lekko ostudzoną), dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę wafelki – mieszamy bardzo delikatnie, żeby nie rozkruszyć bardziej wafli.
Ciasto przelewamy do ulubionej blaszki (najlepiej o średnicy od 26 do 28 cm), wysmarowanej masłem. Jeśli macie tak jak ja formę silikonową – wystarczy przelać masę 🙂
Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w 195oC.
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30 % tłuszczu
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dorzucamy czekoladę w małych kawałkach. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Polewamy na ostudzone ciasto.
Składniki na lukier różowy:
- 1 łyżka stołowa wody
- 2 czubate łyżki stołowe cukru pudru
- Barwnik spożywczy różowy lub sok z buraka
Do łyżki stołowej wody dodajemy cukier puder – ja zawsze dosypuję powoli tyle, aż uzyskam pożądaną konsystencję – teraz były to dwie czubate łyżki stołowe. Do uzyskania koloru różowego używamy kropelki barwnika spożywczego, bądź soku z buraka.
Do dekoracji:
- Wafelki Lusette
- Świeże truskawki, bądź inne owoce
Polane ciasto dekorujemy rewelacyjnie chrupkimi wafelkami Lusette i świeżymi owocami.