Warmiński burger

Nie wiem, jak u Was, ale dla mnie burgery to największa słabość! Przez soczyste mięso z dodatkami zamknięte w chrupiącej, puszystej bułeczce nie potrafiłam do końca zostać wege 🙂 Łapcie przepis na super wypasione burgery z idealnym mięsem wołowym z Zakładów Mięsnych Warmia :)

Smacznego grillowania!

Warmiński burger – krok po kroku

Domowe bułeczki do burgerów

Receptura na 9 bułeczek:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • solidna szczypta soli
  • 60 g masła (rozpuszczonego)
  • Czarny sezam do posypania
Bułeczki do burgerów

Przygotowanie – bułeczki:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Przygotuj rozczyn z drożdży: do miseczki pokrusz drożdże w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i 2 łyżeczek ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzyj, aż powstanie płynna masa.
  3. W mące zrób wgłębienie, nalej rozczyn. Odstaw do wyrastania na 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj żółtko, rozpuszczone, ostudzone masło, pozostałą ilość letniego mleka i sól. Zagnieć wszystko dokładnie, aż ciasto będzie gładkie. W razie czego dosyp mąkę.
  5. Do miski obsypanej mąką włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrastania.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i uformuj długi wałeczek, z którego wytnij nożem dziewięć kawałków, z których uformujesz bułeczki.
  7. Gotowe bułeczki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu balsamicznego 6%
  • 1 kopiasta łyżka masła
Przygotowanie – konfitura z cebuli

Przygotowanie – konfitura z cebulki:

Cebulkę pokrój w piórka i wrzuć do rondelka. Dodaj sól, cukier. Duś na wolnym ogniu około 10 minut, dodaj ocet balsamiczny. Duś jeszcze 5 minut i dodaj masło. Przełóż konfiturę do słoiczka. Cebulka powinna się do siebie kleić.

Sos do burgera:

  • ½ posiekanej albo porwanej drobno sałaty lodowej
  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
  • ½ białej cebulki pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
Przygotowanie – sos do burgera

Wszystkie składniki na sos wymieszaj razem.

Przygotowanie – burgery:

Do złożenia burgerów będą Wam potrzebne kotlety wołowe od Warmii (paczkowane, sprzedawane po dwa, doprawione, uformowane) 🙂

Na grilla ułóż burgery wołowe i bułeczki przekrojone na pół. Kiedy bułeczki będą ciepłe, a kotlet odpowiednio wysmażony, złóż burgera. Na spód bułeczki daj autorski sos, następnie liść sałaty, grillowany kotlet wołowy Warmia, plaster sera, plastry ogórka kiszonego, konfiturę z czerwonej cebuli. Wszystko przykryj drugą częścią bułeczki posmarowanej sosem. Jedz! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.