Warzywna duszone na oleju kokosowym – smaczne i zdrowe!

1Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga zdrową dietę i odchudzanie. Ponadto, ma działanie antybakteryjne. Zagościł w mojej kuchni niedawno i uwielbiam przygotowywać na nim świeże warzywa! A oto jeden z wielu przepisów na wspaniałą, zdrową, wiosenną potrawę! 🙂

Warzywa duszone na oleju kokosowym

Składniki na 4 porcje:

1 średniej wielkości cukinia

1 cebula

3 ząbki czosnku

pęczek świeżego koperku

2 świeże papryki czerwone

1 świeża marchewka

3 gałązki selera naciowego

3 małe ogórki gruntowe

3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)

1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

DO DZIEŁA!

  1. Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.
  2. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
  3. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę 2cmx2cm.
  4. Paprykę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę 2cmx2cm.
  5. Selera naciowego myjemy, oczyszczamy (usuwamy nitki), kroimy wszerz, w paski ok.1,5cm.
  6. Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, obieraczką robimy długie pasma (a’la tagliatelle).
  7. Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem wszerz w kostkę ok. 2cm.
  8. Koperek siekamy grubo.
  9. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy paprykę, cukinię, selera naciowego. Smażymy około 3 minuty. Dodajemy ogórka, marchewkę. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 8-10 minut. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, dodajemy posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa muszą być miękkie, ale delikatnie chrupiące.
  10. Podajemy na samo, z surówką, bądź ryżem – najlepiej jaśminowym.
  11. Warzywa przed podaniem możemy posypać ziarnami.

SMACZNEGO! 🙂

32

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.