Wianek bezowy z kremem mango i owocami mango

Zdążyliście się już chyba przekonać, jak bardzo kocham piec bezy. Zwłaszcza te, w postaci wianuszka. Trochę mi się już przejadły te w klasycznym wydaniu i postanowiłam nieco poszaleć. A że eksperymenty w kuchni zawsze mile widziane tak oto powstał mój dzisiejszy wypiek. Beza mango do kwadratu! Czyli chrupiący wianuszek z pysznym kremem na bazie pulpy z mango, a do tego świeże owoce mango. Wiecie, to jest miłość! Jeśli kochacie bezy i kochacie mango, to teraz pokochacie tę słodycz, która powstała również z myślą o Was 🙂 Częstujcie się zatem, próbujcie, pieczcie i oczywiście oznaczajcie mnie, jeśli Wam smakowało.

A w ogóle takie bezy o jednym smaku są mega fajne. Już planuję kolejną. Może będzie jagodowa, albo malinowa… no okazji do świętowania w mojej rodzinie będzie niebawem wiele, więc będę testować. A jak wyjdzie pysznie- oczywiście od razu będę Wam tu zostawiała ślad, byście mogli zawsze wrócić do ulubionego smaku 🙂

Wianek bezowy z kremem mango i owocami mango

Beza:

  • 8 białek z jaj rozmiar M lub L
  • 360 g drobnego białego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 mała łyżeczka octu jabłkowego 6% (ja używam Octim )
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem o smaku mango:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 220 g pulpy z mango (może być z puszki)

Do dekoracji: świeże mango, borówki, listki świeżej mięty

Beza – przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
  2. Do dużej miski wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
  3. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier, a beza zrobi się szklista i błyszcząca. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy 6% i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Na papierze do pieczenia formujemy bezę w kształcie wianuszka. Możecie użyć rękawa cukierniczego.
  5. Wkładamy wianuszek do piekarnika i pieczemy w 90 stopniach C przez 3 godziny na termo obiegu.
  6. Po upieczeniu wianuszek zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Gdy piekarnik wystygnie na maksa studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam drewnianą łyżkę, bądź ściereczkę złożona w drzwiczki). Wtedy beza będzie wysuszona z zewnątrz, a w środku miękka i puszysta.

Krem – przygotowanie:

  1. Ubić mikserem na sztywno śmietankę.
  2. Dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać.
  3. Posłodzić 2 łyżkami cukru pudru, dalej chwilę ubijać.
  4. Dodać pulpę mango i miksować na wolnych obrotach tylko do całkowitego połączenia składników. Możecie to również zrobić silikonową łyżką.

Na wianuszek układamy krem, następnie mango pokrojone w kosteczkę, borówki i listki świeżej mięty. Możecie podawać od razu na stół, bądź schłodzić bezę przez kilka godzin i dopiero podawać na stół.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało – smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.