Wielkanocna sałatka warstwowa – prosta i smaczna!

9Prosta i smaczna. Tak mogę napisać o tej sałatce. Lubię ją za jej prostotę i dobry smak. Sprawdza się zawsze, nie tylko na Wielkanocnym stole. Na zdrowie!

Wielkanocna sałatka warstwowa

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jaja
  • 2 buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłuszko kwaśne (np. Szara Reneta)

Dodatkowo: majonez, musztarda, francuska, pieprz, sól, ocet balsamiczny

Plus – ocet spirytusowy do gotowania jaj, sok z połowy cytryny do jabłuszka

DO DZIEŁA!

  1. Jaja gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody, dodajemy łyżkę octu spirytusowego (skorupka lepiej odejdzie ;), zaczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy przez 8 minut. Zdejmujemy z ognia obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki z zimną wodą i wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny – jabłko wówczas nie ściemnieje.
  3. Buraczki gotujemy do miękkości, bądź pieczemy w piekarniku. Ostudzone  obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z łyżką octu balsamicznego.
  4. Ogórka konserwowego kroimy w drobna kostkę.

Możemy podać sałatkę tak jak ja poniżej. Wówczas układamy warstwami kolejno: od dołu buraczek, na to ogórek konserwowy, po czym musztarda francuska połączona z majonezem (1 łyżeczka musztardy na 1 łyżkę majonezu), a na koniec jaja. Dekorujemy i podajemy.

W drugim wariancie możemy połączyć wszystkie składniki w jednej misce. Dodać sól, pieprz majonez i musztardę do smaku. Proste i smaczne! 🙂

8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.