Prosta i smaczna. Tak mogę napisać o tej sałatce. Lubię ją za jej prostotę i dobry smak. Sprawdza się zawsze, nie tylko na Wielkanocnym stole. Na zdrowie!
Wielkanocna sałatka warstwowa
Składniki na 4 porcje:
- 4 jaja
- 2 buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 jabłuszko kwaśne (np. Szara Reneta)
Dodatkowo: majonez, musztarda, francuska, pieprz, sól, ocet balsamiczny
Plus – ocet spirytusowy do gotowania jaj, sok z połowy cytryny do jabłuszka
DO DZIEŁA!
- Jaja gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody, dodajemy łyżkę octu spirytusowego (skorupka lepiej odejdzie ;), zaczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy przez 8 minut. Zdejmujemy z ognia obieramy, kroimy w kostkę.
- Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki z zimną wodą i wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny – jabłko wówczas nie ściemnieje.
- Buraczki gotujemy do miękkości, bądź pieczemy w piekarniku. Ostudzone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z łyżką octu balsamicznego.
- Ogórka konserwowego kroimy w drobna kostkę.
Możemy podać sałatkę tak jak ja poniżej. Wówczas układamy warstwami kolejno: od dołu buraczek, na to ogórek konserwowy, po czym musztarda francuska połączona z majonezem (1 łyżeczka musztardy na 1 łyżkę majonezu), a na koniec jaja. Dekorujemy i podajemy.
W drugim wariancie możemy połączyć wszystkie składniki w jednej misce. Dodać sól, pieprz majonez i musztardę do smaku. Proste i smaczne! 🙂