Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI

  • KRUCHY SPÓD
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
  • 1 puszka kajmaku
    płatki migdałów
    pistacje
    orzechy włoskie
    żurawina suszone
    pokruszone beziki

    świeża mięta do dekoracji

Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).

Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce suszonej żurawiny i listki świeżej mięty. Możesz to zrobić dowolnie, ale możesz też tak, jak na zdjęciu poniżej 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.