Wiosenna sałatka w stylu fit

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉

Wiosenna sałatka w stylu fit

 Receptura na jedną porcję: 

 – główka mini sałaty rzymskiej

 – garść liści świeżego szpinaku

 – 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy

 – pół zielonego ogórka

 – 50 g tuńczyka z zalewy własnej

– 2 jaja wiejskie

 – pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego

 – kilka listków bazylii świeżej siekanej

 – pół łyżeczki ziarenek sezamu białego

 – pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego

Dresing: 

– sok z połowy cytryny

– pół ząbku czosnku roztartego

– łyżka musztardy francuskiej

– 100 ml oleju lnianego

– świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki.

Szpinak myjemy, usuwamy ogonki.

Ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry.

Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy.

Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki i kroimy na cztery części.

Szczypiorek i bazylię siekamy. Posypujemy wszystko ziarenkami siemienia lnianego i sezamu białego. Polewamy dresingiem.

SMACZNEGO! 🙂

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.