Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem

1Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉

Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂

Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera

  • 300 g ulubionego miksu różnych sałat
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 g świeżych truskawek
  • roladka z koziego sera
  • prażone orzechy włoskie
  • garść suszonej żurawiny
  • garść kiełek rzodkiewki
  • świeże płatki chabrów i dzikiej róży

Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.

Smacznego! 🙂

1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.