Wiosenna sałatka

Na weekend zima postanowiła powrócić… Na szczęście przyroda mimo psikusów pogodowych budzi się pięknie do życia 🙂 Z niedzielnego spacerku przyniosłam pierwsze wiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? 😉

Sałatka wiosenna

 – 1 główka sałaty lodowej
– 500g truskawek
– 1 gruszka
– 2 owoce kiwi
– pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu)
– prażone płatki migdałów
– pół papryczki chili zielonej
– stokrotki
Dresing:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka octu białego winnego
– łyżeczka musztardy
– sok z całej pomarańczy
– pieprz, sól, tymianek
– łyżka miodu
– ząbek czosnku posiekany
Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni.
Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.