Wołowina
Kolejny raz pragnę zachęcić Was do spożywania mięsa wołowego. W naszym kraju wciąż na stole króluje wieprzowina i drób, co wiąże się zapewne z wyższą ceną wołowiny. Pamiętajcie jednak, iż niekoniecznie cena idzie zawsze w parze z jakością. To pięknie zabarwione na czerwono mięso ma w swoim składzie mnóstwo cennych witamin z grupy B, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zwłaszcza zimą bardzo nam służą. Dodatkowo, co dla mnie najważniejsze – jest bardzo smaczna, a w kuchni można wykorzystać ją na tysiące sposobów!
Dziś serwuję danie proste, szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentujące się na talerzu. Zachęcam Was do jego odtworzenia. Myślę, że to niezła alternatywa dla “zwykłego” mielonego.
Spróbujecie?
Zapraszam 🙂
– 500g mielonej karkówki wołowej
– jedna duża marchewka starta na grubych oczkach
– pół selera startego na grubych oczkach
– pęczek świeżej kolendry
– owoce świeżego granatu
– łyżka sezamu białego
– sos sojowy
– 200g ryżu jaśminowego
– olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia
Marynata do mięsa:
– 100 ml sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego
– świeża kolendra posiekana
– świeżo mielony pieprz czarny
– świeżo mielona sól gruboziarnista
– po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry
– łyżka musztardy dijon
– łyżka powideł śliwkowych
1. Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną.
2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy z białym sezamem.
4. Po 2 godzinach marynowania mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody.
5. Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa i świeża kolendra posiekana. Dodatkowo obsypujemy nasze danie świeżymi owocami granatu – pysznie i kolorowo, czyż nie? 😉
SMACZNEGO KOCHANI!