Wytrawna tarta z kaszanką, jabłuszkiem, cebulką i kaparami

Chciałoby się napisać sezon grillowy w pełni. Jednak w tym roku chyba niekoniecznie. Pogoda ciągle bardziej na deszcz niż na słońce, ale czekam i wierzę, że już lada dzień będziemy się zachwycać promieniami słońca i zajadać pysznościami na pikniku.

Uwielbiam kaszankę z grilla. Dzisiaj jednak z kaszanką zostałam w domu i długo myślałam, jak zaserwować ją, by nie było banalnie. I jest, chyba się udało! Początkowo miała być ekspresowa a’la pizza na spodzie z ciasta francuskiego, ale nie mogłam w ubiegły weekend dostać nigdzie gotowych spodów, więc postanowiłam sama upiec spód. Kruchy, wytrawny, z ziołami. Taki, jak w tartach na słono najbardziej lubię. Efekt wizualny i smakowy trochę mnie przerósł, bo wyszło bombastycznie! Tarta zniknęła z naszego stołu ekspresowo. Mam nadzieję, że i z Waszego zniknie w mig, i będziecie ją serwować na domowych przyjęcia, nie tylko latem w ogrodzie.

Na zdrowie! 🙂

Ziołowa tarta z kaszanką, jabłuszkiem i cebulą

Receptura na cztery porcje

Składniki:

Ciasto do tarty:

  • 100 g masła 82 % zawartości tłuszczu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Nadzienie do tarty:

  • 3 sztuki krupnioku z cebulką  „ZM Warmia” (słynnej kaszaneczki 🙂
  • 1 duże jabłko (najlepiej półtwarde)
  • Pół czerwonej cebuli ( u mnie była ona dosyć duża)
  • 1 łyżka stołowa kaparów z zalewy

Zalewa do tarty:

  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 jajo
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki

Do podania: świeżo siekana natka pietruszki, ulubiony sos

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto do tarty zagnieć, włóż na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Przygotuj składniki do farszu. Krupniok obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w grubsze plasterki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości do plasterków kaszanki. Cebulkę pokrój w piórka.
  3. Przygotuj zalewę do tarty. W miseczce połącz śmietankę z jajem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgą, możesz lekko podbić całą masę.

Zabieramy się za przygotowanie tarty:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (termo obieg). Ciasto na tarte wyłóż na blaszkę (ja zawsze trę na tarce o grubych oczkach, a później wylepiam ciastem dokładnie blaszkę). Piecz 20 minut, aż spód lekko się zrumieni.
  2. Na podpieczony spód układaj naprzemiennie kaszanę i jabłko. Na koniec posyp wszystko nieregularnie pokrojoną cebulką i kaparami. Dopraw jeszcze pieprzem i solą. Zalej masą z jaja i śmietany.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 25 minut.
  4. Upieczoną tartę posyp posiekaną natką pietruszki.

Zajadaj dowolnie! Z ketchupem, musztardą, sosem jogurtowo-czosnkowym, bądź na samo! Idealna na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂

*Przepis powstał w ramach mojej współpracy z ZM Warmia i będzie dostępny również na stronie producenta wraz z moimi zdjęciami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.