Zapiekanka ziemniaczana

b

Zapiekanka ziemniaczana. Tradycyjna, domowa, pachnąca ziołami i smażoną cebulką. Pyszna!

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

– 2,5 kg ziemniaków

– 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

– 3 duże cebule białe

– ząbek czosnku

– 5 jaj rozmiar M

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

– pęczek świeżej pietruszki

– ½ łyżeczki chili pieprz cayenne

– 1 łyżeczka majeranku

– duża łyżka ulubionych ziół suszonych

– świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku

DO DZIEŁA! 

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, ale nie najdrobniejszych. Utarte ziemniaki odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Tak odciśnięte ziemniaki przekładamy do dużej miski. Cebulkę obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano, dodajemy mięso mielone i rozmiażdżony czosnek, po czym chwilę razem smażymy. Do ziemniaków dorzucamy usmażoną cebulę i mięso. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajo i doprawiamy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut (od zimnego piekarnika). Ja piekłam w szerokim naczyniu żaroodpornym, dlatego zapiekanka jest niska. Jeśli upieczecie w keksówce, na pewno będzie wyższa.

SMACZNEGO!

a

d

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.