Zapiekanka ziemniaczana. Tradycyjna, domowa, pachnąca ziołami i smażoną cebulką. Pyszna!
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
– 2,5 kg ziemniaków
– 300 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
– 3 duże cebule białe
– ząbek czosnku
– 5 jaj rozmiar M
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– pęczek świeżej pietruszki
– ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
– 1 łyżeczka majeranku
– duża łyżka ulubionych ziół suszonych
– świeżo mielony pieprz czarny i sól do smaku
DO DZIEŁA!
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, ale nie najdrobniejszych. Utarte ziemniaki odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Tak odciśnięte ziemniaki przekładamy do dużej miski. Cebulkę obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Smażymy na oleju rzepakowym na rumiano, dodajemy mięso mielone i rozmiażdżony czosnek, po czym chwilę razem smażymy. Do ziemniaków dorzucamy usmażoną cebulę i mięso. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajo i doprawiamy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut (od zimnego piekarnika). Ja piekłam w szerokim naczyniu żaroodpornym, dlatego zapiekanka jest niska. Jeśli upieczecie w keksówce, na pewno będzie wyższa.
SMACZNEGO!