Zapiekanka marchewkowo – ziemniaczana

Minimalistyczna wersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś – jeszcze szybciej znika z talerza 😉

Możecie zaserwować ją na przekąskę, gdy wpadną znajomi, bądź zjeść na kolację. Gdy zapieczecie ją w foremce do tarty przypomni nieco kolorowe ciasto. Marchewka i ziemniak po upieczeniu są bardzo słodkie – zatem może to również idealna propozycja na deser? 😉


Zapiekanka marchewkowo – ziemniaczana

6 dużych marchewek

5 dużych ziemniaków

jedno jajo + 2 białka

2 łyżki mąki żytniej razowej

sól, pieprz, czosnek

10 dag sera żółtego startego na dużych oczkach
Ziemniaki i marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami – u mnie ukochany czosnkowy 🙂

Smacznego!

4 komentarze

  1. Uwielbiam tą zapiekankę, jest przepyszna, przypomina mi odrobinę smak placków ziemniaczanych, a dodatek marchewki tylko dodaje uroku ;D Dzięki za przepis !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.