Zdrowa słodycz

Myślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie, jakie będzie towarzyszyło nam po spożyciu czegoś słodkiego.

Zatem moi kochani, aby podnieść Wam znacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak.
Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem.
Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów.
To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska.
Wypróbujcie koniecznie! 🙂

  Tarta mocno bakaliowa z miodem

Ciasto:

100 g mąki pełnoziarnistej

50 g masła zimnego w małych kawałkach

1-2 jajka

1/3 łyżeczki soli

Nadzienie: 

– garść prażonych pestek dyni

– garść prażonych ziaren słonecznika

– pół szklanki prażonego sezamu

– 5 suszonych moreli

– pół szklanki rodzynek

– 8 suszonych śliwek

– kilka kwiatków lawendy

– szklanka miodu

– szczypta cynamonu

Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu, słonecznika i pestek dyni. Owoce suszone zalewamy wrzątkiem na około 3 minuty, żeby zmiękły. Dokładamy do ziarenek, posypujemy cynamonem i lawendą, a na koniec zalewamy miodem. Chwilkę podsmażamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale robimy to dosłownie kilka sekund, żeby nie utracić płynności miodu.

Na blaszce rozkładamy ciasto, wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie nakładamy nasze bakalie z miodem i zapiekamy jeszcze 25 minut.

Po wyjęciu z pieca możecie od razu zajadać! Jest niezwykle chrupiąca i słodka,a przy tym jaka zdrowa! Może skusicie się na kawałeczek? 🙂

11

14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.