Zdrowy lunch do pracy, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami

9

Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako „lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉

A oto sprawczynie całego zamieszania – Marwitki! Świeże, malutkie marchewki – idealne do chrupania o każdej porze dnia. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak przyjemnie i smacznie Marwitki mogą chrupać podczas Waszego codziennego lunchu 😉 Będzie zdrowo i smacznie – spróbujecie?
1

„Zdrowy lunch do pracy”, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i pieczonym imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami

Receptura na dwie porcje: 

Kasza: 

100 g kaszy pęczak

woda do gotowania kaszy (2 szklanki)

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka oleju rzepakowego

Warzywa: 

 150-200 g świeżej dyni

 100 g świeżych MARWITEK 

4 cm korzeń świeżego imbiru

olej rzepakowy

1 łyżka stołowa siemienia lnianego

1 łyżka stołowa czarnego sezamu

1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

6 sztuk suszonych śliwek

Zioła:

– pół pęczka świeżego szczypiorku

– pół pęczka świeżej natki pietruszki

 DO DZIEŁA!

  1. Pęczak prażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego przez 3 minuty, po czym zalewamy go stopniowo wodą, za każdym razem tak, żeby cała kasza była przykryta płynem. Doprawiamy przyprawą garam masala. Gdy kasza wchłonie wodę, powtarzamy czynność, nie zapominając o mieszaniu. Podlewamy tak długo, aż kasza będzie „na ząb”. Zajmuje to około 15 minut.

25

2. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Marwitki kroimy w plasterki pod skosem. Korzeń imbiru obieramy ze skórki, po czym kroimy w plastry. Wszystko wrzucamy do dużej miski, zalewamy olejem rzepakowym i przyprawiamy mieszanką przypraw garam masala. Obsypujemy wszystko siemieniem lnianym i czarnym sezamem.

4

3. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10-12 minut.6

4. Szypiorek wraz z szalotką oraz natką pietruszki siekamy, niezbyt drobno.

3

Ugotowaną kaszę łączymy z upieczonymi warzywami, suszoną śliwką. Polewamy wszystko olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, solą i mieszanką przypraw garam masala. Na koniec obficie obsypujemy nasz lunch posiekanym szczypiorem i natką pietruszki.

SMACZNEGO CHRUPANIA, NA ZDROWIE! 🙂 81011

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.