Zielona baba wielkanocna

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! 🙂

Zielona babka wielkanocna

  • 280g mąki pszennej przesianej przez sito
  • 3 jaja wiejski rozmiar M
  • szklanka brązowego cukru 
  • pół szklanki miodu 
  • duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków
  • łyżeczka proszku do pieczenie
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • świeże truskawki i listki świeżej mięty

Na lukier: 

  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody 
  • barwnik żółty
Do dzieła!
 
Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę. 
 
 
 Do dużej miski rozbijamy jaja, partiami dosypujemy cukier, cukier waniliowy i miskujemy. Powoli dolewamy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. 
Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół. 
SMACZNEGO! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.