Jarmuż – warzywo kapustne, bez głąba, o pięknie pokarbowanych liściach. Skarbnica witamin i minerałów. Powszechne źródło żelaza i wapnia. Silny przeciwutleniacz i obrońca w walce z chorobami. Ot takie to niezwykłe warzywo!
Pamiętam jarmuż z dzieciństwa. Długie rządki zielonego warzywa, które rosły u nas na działce. Kiedy byłam dzieckiem nawet przez myśl mi nie przyszło, ile zdrowotnych właściwości mają te pięknie falowane liście. Uwielbiałam za to chodzić między zielonymi główkami, ukrywać się przed mamą, i wąchać! Tak, lubiłam wąchać warzywa na działce. Każde było inne, każde było smaczne, budziło we mnie zainteresowanie. Często znajdywałam na nich małe robaczki. Pięknie tak powspominać, by uświadomić sobie, jak małe rzeczy cieszą najmłodsze pokolenie. Czyż to nie urocze? 😉 A dziś zabieram Was w kulinarną podróż, która zaczyna się od pierwszego kęsa kruchego ciasta! Ziołowa tarta na mące gryczanej, która z zielonym jarmużem, kolorowymi warzywami i obsypana obficie prażonymi ziarnami, fantastycznie chrupie i strzela między zębami. Jedzcie zdrowo i kolorowo! 🙂
Ziołowa tarta pełnoziarnista z jarmużem i kolorowymi warzywami
Receptura na foremkę o średnicy 26 cm – od 4 do 8 porcji (w zależności od apetytu ;):
CIASTO
-
- 200 g mąki gryczanej
-
- 2 jaja wiejskie rozmiar M
-
- 100 g masła prawdziwego
-
- szczypt soli
-
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
- szczypt ulubionych ziół suszonych
NADZIENIE
-
- 200 g jarmużu
-
- 80 g regionalnego sera koziego (jeśli nie macie, użyjcie kremowego serka z niebieską pleśnią)
-
- 1 sztuka duży pomidor żółty
-
- 6 sztuka czerwonych pomidorków cherry
-
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
-
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
-
- 1 sztuka dużej cebuli czerwonej
- listki świeżej mięty i melisy do dekoracji
DO DZIEŁA!
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.
NADZIENIE:
– Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski.
– Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę.
– Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery.
– Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy.
– Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.
Do miseczki z jarmużem wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, żółtego pomidora, cebulkę podsmażoną i razem mieszamy. Wykładamy nadzienie na upieczony uprzednio spód. Na farsz rozkładamy miejscami dowolnie ser pleśniowy, posypujemy prażonym słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy od 15 do 20 minut. Przed podaniem na upieczoną tartę układamy świeże listki ziół.
SMACZNEGO! 🙂
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl – nowa książka Tomasza Jakubiaka – “Jakubiak Lokalnie” już do nabycia TU 🙂
Super, dziękuję bardzo! 🙂