Złociste naleśniki z kurkumą

Moja mama uwielbia naleśniki. Zapewne to sprawa genów, bo zarówno ja i moja córka również się w nich lubujemy 🙂 No resztą mało kto nie lubi naleśników, prawda? Dodałam dziś do ciasta naleśnikowego odrobinę mielonej kurkumy i usmażyłam. Mam spore zapasy przetworów z ubiegłego lata, zatem idealnie pasował mi tutaj dżem z czarnej porzeczki.

Złociste naleśniki z kurkumą

Receptura na 12 sztuk naleśników tradycyjnej wielkości

  • 2 jaja rozmiar L (najlepiej eko)
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego 3,2 % tłuszczu (może być również roślinne)
  • 1 szklanka wody lekko gazowanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanka mąki pszennej typ 550*
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej

Do podania: ulubiony dżem, cukier puder

*do odmierzania wody, mleka i mąki używam jednej szklanki o tej samej pojemności – zawsze się sprawdza! 🙂

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać jaja, mleko i wodę. Dodawać partiami przesianą mąkę. Na koniec dodać sól, kurkumę i olej. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, ale żeby był widoczne pęcherzyki powietrza.
  2. Patelnię (najlepiej specjalnie przeznaczoną do smażenia naleśników) wysmarować delikatnie olejem (ja zawsze nadmiar rozprowadzam po całej patelni papierowym ręcznikiem).
  3. Smażyć na złoty kolor – zajadać od razu, bądź po odsmażeniu czy zapieczeniu.

Proste, szybkie i smaczne, a jakie piękne, prawda? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.