Zupa krem selerowo – porowa ze świeżą rzeżuchą

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw – selera i pora.

Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu – zrobiła się z niej prawdziwa łąka:
Zatem moi drodzy – częstujcie się 😉
Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą 
– 1 litr bulion z warzyw
– 2 pory (białe części)
– 1 duży seler
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie sera camembert z ziołami
– świeża rzeżucha
– sól, pieprz,
 Ruszamy!

1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni.
2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół, a następnie w półpierścienie. Dorzucić do cebuli i razem przesmażyć chwilę.
3. Cebulę i pora przerzucić do dużego garnka.
4. Selera obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyc razem z czosnkiem.
5. Dorzucić do cebuli i pora, zalać bulionem i gotować do miękkości.
6. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
7. Podać z camembertem pokrojonym w małe kwadraciki oraz dorzucić świeżej rzeżuchy, która podkreśli smak delikatnej zupy.

Smacznego! 🙂

Wiosenne zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.