
Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej!
Zupa krem z dyni i batatów
- 1 mała dynia (np. hokkaido)
- 1 cebula cukrowa duża
- 3 bataty podłużne średniej wielkości
- 3 cm korzeń świeżego imbiru
- 4 suszone liście limonki kaffir
- 1 l wody
- puszka mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Do podania: prażony sezam, prażony słonecznik, szczypiorek
Przygotowanie:
- Dynię przekroić na cztery. Usunąć pestki. Obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości kostki dyni.
- Cebule pokroić w dużą kostkę.
- Imbir obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
- Wrzucić warzywa do garnka, zalać wodę na tyle, by wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 4 liście limonki kaffir. Zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
- Ugotowany wywar z warzywami zblendować (wyjąć listki limonki). Dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, papryką słodką, papryczką chili i kardamonem.
- Podawać z prażonym słonecznikiem, sezamem i siekanym szczypiorkiem.
