Zupa krem z dyni i batatów

Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej!

Zupa krem z dyni i batatów

  • 1 mała dynia (np. hokkaido)
  • 1 cebula cukrowa duża
  • 3 bataty podłużne średniej wielkości
  • 3 cm korzeń świeżego imbiru
  • 4 suszone liście limonki kaffir
  • 1 l wody
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Do podania: prażony sezam, prażony słonecznik, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Dynię przekroić na cztery. Usunąć pestki. Obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości kostki dyni.
  3. Cebule pokroić w dużą kostkę.
  4. Imbir obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
  5. Wrzucić warzywa do garnka, zalać wodę na tyle, by wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 4 liście limonki kaffir. Zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
  6. Ugotowany wywar z warzywami zblendować (wyjąć listki limonki). Dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, papryką słodką, papryczką chili i kardamonem.
  7. Podawać z prażonym słonecznikiem, sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.