Zdążyliście się już chyba przekonać, jak bardzo kocham piec bezy. Zwłaszcza te, w postaci wianuszka. Trochę mi się już przejadły te w klasycznym wydaniu i postanowiłam nieco poszaleć. A że eksperymenty w kuchni zawsze mile widziane tak oto powstał mój dzisiejszy wypiek. Beza mango do kwadratu! Czyli chrupiący wianuszek z pysznym kremem na bazie pulpy
borówki
Pavlova z śmietankowym kremem, musem z mango i świeżymi owocami
To już moja kolejna Pavlova. Odkąd zaczęłam piec bezy dążę do tego, by każda następna była bardziej biała, bardziej krucha, lżejsza, smaczniejsza…. I przyznam szczerze, że dzisiejszy przepis na bezowy spód dopracowałam już do tego stopnia, że pragnę się nim z Wami podzielić. Taką bezę piekę dla najbliższych – w prezencie beza z mango powstała
Pavlova z kremem limonkowym i owocami leśnymi
Delikatna, chrupiąca beza, z idealnie miękkim, puszystym środkiem, do tego limonkowy krem i owoce lasu. Wszystko podbija świeża mięta. Prawdziwie letni deser! Uwielbiam Pavlovą. Ostatnio zaserwowałam ją na rodzinne przyjęcie. W tej wersji polecam Wam serdecznie! Pavlova z limonkowym kremem, malinami i borówkami BEZA: 5 białek z jaj rozmiar M 200 g drobnego cukru do
Placek drożdżowy z borówkami, czyli mega jagodzianka :)
Któż z nas nie lubi jagodzianek? A gdyby tak zaserwować je w wersji MAXI? Zdecydowanie tak! Dziś drożdżowy placek z borówkami, zwany też przeze mnie mega jagodzianką. Jest po prostu przepyszna! Pozycja obowiązkowa letnich wypieków 😉 SMACZNEGO! Placek drożdżowy z borówkami – mega jagodzianka Składniki: 1 kg mąki pszennej 2 jaja 350 g cukru 100
Tort z poziomkami, truskawkami i borówkami
Torty to dla mnie zawsze temat tabu. Tak, nie będę ukrywać, że w deserach się nie specjalizuję, choć bardzo lubię je robić i jeść. Stworzenie porządnego tortu wymaga precyzji, skupienia, pomysłowości i dużo więcej wolnego czasu, niż obecnie mam go ja. Ten tort powstał jednak z przypadku… Moja mama obchodziła wczoraj imieniny i rzekła mi
Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia
Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest „oliwą północy”. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały
Dietetyczny deser, czyli mrożony jogurt z bananem i ulubionymi owocami
Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. Na codzień jednak staramy się jeść zdrowo, a jak to bywa w naszym kobiecym świecie liczymy każda kalorię 😉 Z myślą o tych pięknych paniach (ale również panach 😉 przygotowałam dziś lekki deser na bazie jogurtu i mrożonych bananów. Do tego ulubione owoce i zajadamy z
Puszyste drożdżówki z borówkami
Drożdżówki. Ciasto drożdżowe to jedno z tych, które przyznam szczerze, w ten weekend zrobiłam drugi raz w życiu 🙂 Tak, zawsze odwlekam drożdżowe wypieki. Nie wiem, czy przez długi czas oczekiwania, czy może przez zamiłowanie do kruchych ciast. Jednak niepowtarzalna ilość borówek, która pojawiła się w tym roku w moim rodzinnym ogrodzie zachęciła mnie do
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami
Owocowe śniadanie
Owocowa miseczka przyjemności o poranku. Tak, prawdziwej przyjemności. Bo kiedy, jak nie teraz zajadać się świeżymi owocami, wśród których można przebierać i wybierać do woli. Och, jakże ja to lubię!