Kasza gryczana. Tak, jest nam znana i lubiana. Powszechnie towarzyszka wszelakiego rodzaju duszonych w sosie mięs z dodatkiem warzyw, powszechnie zwanych gulaszem. Od niedawna powróciła do łask jako kasza zajadana na słodkie śniadania, idealnie sprawdzająca się w roli głównego składnika placuszków oraz jako wiodąca prym w kolorowych sałatkach. A czy jest Wam już znana jej
kasza gryczana
Kaszotto z trzema rodzajami kasz
Kaszotto z trzema rodzajami kasz może stanowić samodzielne danie lub być pożywnym dodatkiem do obiadu. Ja użyłam kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak, gdyż to moje ulubione rodzaje. Pomysł zrodził się w mojej głowie, gdy nie mogłam się zdecydować, którą kaszę wybrać do przygotowania obiadku. Bez namysłu wybrałam wszystkie trzy! 🙂
Racuszki gryczane z kremowym serkiem
W półce zapas kaszy gryczanej. Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to racuszki. Skąd ten pomysł? Otóż ostatnio byłam w Warszawie na Targach Kulinarnych Warszawski Smak. Wystawcy raczyli przybyłych gości mnóstwem rarytasów przygotowanych specjalnie na tę okazję. Pamiętam, że bardzo zasmakowały tam mojej siostrze małe racuszki z kaszy gryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja