Jeśli kochacie kokos, mango i zdrowe śniadania na słodko to mam dla Was dzisiaj prawdziwą petardę, którą przygotowałam dzisiaj na śniadanie 🤤😀 Ten oto smakołyk z pewnością odmieni Wasze poranki i wprawi Was w mega pozytywny nastrój (przynajmniej u mnie tak było 🤪😘).Uwaga, maluchy mogą prosić o więcej i więcej, i więcej…😅 Jaglanka kokosowa z
kasza jaglana
Szybkie i zdrowe kotleciki buraczano-jaglane
Jesteśmy w domu. Gotujemy. Zawsze mam w domu zapas różnych kasz i warzyw. W ten weekend akurat w zapasie były buraki, a jako, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do kotlecików z kaszy jaglanej i buraków oto i nastał czas, by podjąć wyzwanie i zadziałać. Z prostych składników, które na pewno każdy z Was
Jaglanka, gruszka i śliwka w czekoladzie
Dopadła i mnie. Przyszła sobie, nie wiem skąd. Zabrała mi siłę, a w zamian przyniosła zapchany nos, tonę chusteczek i leżenie pod kołdrą. Przyznam szczerze, że nic gorzej nie męczy mnie, jak leżenie w łóżku i nic nie robienie. Najchętniej już dziś wciągnęłabym dres i poszła pobiegać. Póki co zostaje mi woda z miodem i
Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą
Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. W chwilach słabości pomaga mi moja ukochana „jaglaneczka”. Małe, złote kuleczki czynią wówczas cuda! Połączone ze świeżymi owocami, prażonymi ziarnami i świeżą melisą są idealną alternatywą dla słodkich przekąsek. Ten słodszy wariant kaszowego przysmaku możecie zabrać do pracy, zjeść na podwieczorek, bądź zaserwować najbliższym podczas pikniku lub
Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany
Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie
Kasza jaglana garam masala z polędwiczką z kurczaka i cukinią
GARAM MASALA. Jedna z moich ulubionych mieszanek, które kojarzą się z kuchnią dalekiego wschodu. Magiczne składniki, które złożone w kompozycję tworzą aromatyczną i harmonijnie ze sobą współgrającą mieszankę smaków. Kmin rzymski, ziarno kolendry, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa i imbir. Wystarczy jeden ruch z młynka, w którym mieli się ziarno,
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser
Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej 😉 Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!
Kaszotto z trzema rodzajami kasz
Kaszotto z trzema rodzajami kasz może stanowić samodzielne danie lub być pożywnym dodatkiem do obiadu. Ja użyłam kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak, gdyż to moje ulubione rodzaje. Pomysł zrodził się w mojej głowie, gdy nie mogłam się zdecydować, którą kaszę wybrać do przygotowania obiadku. Bez namysłu wybrałam wszystkie trzy! 🙂
Kasza jaglana w liściach winogron
Kupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane były z baraniną i były bardzo ostre. Ja niestety baraniny nie miałam i szukałam jakiejś słusznej alternatywy, żeby było tanio i smacznie. Wykorzystałam zatem zasoby własnej kuchennej spiżarni i stworzyłam
Kasza jaglana na ostro
Gdy po wyjściu z domu o poranku nosek szybko zaczyna robić się czerwony, a na oknach widok przesłania nam szron to znak, że z dnia na dzień będzie robić się coraz zimniej. Żeby nieco rozgrzać się od środka musimy teraz spożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii.
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami
Uwielbiam gołąbki. Najbardziej z kapusty włoskiej, która ma pięknie pomarszczone liście i nieco ostrzejszy smak, niż kapusta biała. Jako, że grzybów w tym roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków.